Икономическото доверие в еврозоната на 10-годишен връх

Доверието се подобрява във всички големи икономики в еврозоната с изключение на Германия

Показател за икономическо доверие в еврозоната (бялата линия), настроения в индустриалния сектор (синята линия), в сектора на услугите (лилавата линия), потребителско доверие (оранжевата линия). Източник: Bloomberg Terminal Показател за икономическо доверие в еврозоната (бялата линия), настроения в индустриалния сектор (синята линия), в сектора на услугите (лилавата линия), потребителско доверие (оранжевата линия). Източник: Bloomberg Terminal

Икономическото доверие в еврозоната се повиши до най-високото си ниво за последното десетилетие на фона на предстоящото заседание на Европейската централна банка следващата седмица, предаде Bloomberg.

Показателят за настроенията в производствения сектор и сектора на услугите се покачи до 111,9 пункта през август спрямо ревизираните 111,3 пункта през юли, сочат данни на Европейската комисия, публикувани в сряда.

Доверието се подобрява във всички големи страни в еврозоната с изключение на Германия. Настроенията в най-голямата европейска икономика са потиснати заради опасенията на компаниите, че поскъпващото евро може да натежи на техните печалби, посочват от Ifo institute.

Подобряването на доверието в производствения сектор в еврозоната се дължи на по-оптимистичните нагласи за производството и повишените оценки на мениджърите за запасите от крайни стоки, отбелязват от Комисията. 

Последни новини
Още от Графика на деня