Британският паунд на най-ниското си ниво от октомври 2016

Доходността по 10-годишните британски държавни облигации падна под 1%

Графика 1: Ефективен валутен курс, калкулиран от АЦБ. Източник: Bloomberg Terminal Графика 1: Ефективен валутен курс, калкулиран от АЦБ. Източник: Bloomberg Terminal

Британският паунд падна до най-ниските си нива от октомври 2016, което напомня на нивата, които предизвикаха промяна в реториката на гуверньора на АЦБ Марк Карни миналата година, а именно, че централните банкери не са "равнодушни" към измененията на валутния курс.

*Жълтият кръг на графика 1 показва нивото, на което се намира британският паунд, подтикнало коментарите на Карни по отношение на валутния курс. 

В началото на август паундът се срина до най-ниското си ниво спрямо еврото от ноември 2016 след изявление на Карни, в което гуверньорът на АЦБ отбеляза, че инвестициите в бизнеса ще бъдат негативно повлияни от Brexit, което ще има неблагоприятни последствия върху производителността на труда и ръста на заплатите.

Доходността по 10-годишните британски държавни облигации падна под 1% за първи път от юни, след като пазарните участници се насочиха към активи убежища на фона напрежението около изстреляната ракета от Северна Корея над Япония.

Графика 2: Доходност по 10-годишните държавни облигации на Великобритания. Източник: Bloomberg Terminal 

В контекста на преговорите за Brexit търсенето на британските ценни книжа вероятно ще остане високо. 

„Негативен развой на преговорите за Brexit означава, че е трудно да се намери някаква причина, на която да се отдаде очакването за по-висока доходност“, коментира Ричард Макгуайър, стратег в Rabobank International. 

Последни новини
Още от Графика на деня