Пазарната реакция на присъдата на Лий

Графика на деня, 25 август 2017

Движенията на акцията на Samsung януари-август 2017. Източник: Bloomberg Terminal Движенията на акцията на Samsung януари-август 2017. Източник: Bloomberg Terminal

Основният корейски индекс малко се промени след новината за 5-годишната присъдата на наследника на Samsung Лий Дзие Юн, произнесена от съда в Сеул по обвинения в корупция, съобщи Bloomberg.

В очакване на решението на съда Kospi се търгуваше почти без промяна и затвори с минимално покачване на 25 августг 2017 - индексът добави една десета от процента.

Азиатските пазари в петък се търгуваха с повишения, с позитивни резултати за пазарите в Хонконг и Япония, които подкрепиха ръста на MSCI Asia Pacific за четвърти път тази седмица.

Акциите на Samsung затвориха с понижение от 1%, съобщи Джулиет Сали от Bloomberg в обобщението си на дневната търговия в Азия.

 

Samsung е обвинен в изпълнение на главната роля в скандала, който вече предизвика отстраняването на президента на Южна Корея Пак Гън Хе. Първоначално бяха разпитвани директорите на 9 компании, поради съмнения, че са давали пари на фондации, контролирани от приятеля на президента Чой Сун Сил в замяна на политически услуги. Назначен бе специален прокурор по случая, който се насочи към плащанията, направени от Samsung, включително кон за 880 000 долара, подарен на дъщерята на Чой.

49-годишният Лий потвърди в показанията си, че Samsung е давала милиони за фондациите на Чой, но отрече да е получавал политически услуги за това.

Инвеститорите останаха изненадващо хландокръвни, съобщи Bloomberg. От началото на процеса акциите на компанията се повишиха до исторически нива, представен бе новият телефон Galaxy S8 и резултатите на компанията подобриха очакванията като печалбата на Samsung надхвърли тази на Apple Inc., благодарение на чиповете памет.

Започват спекулации дали сестрата на Лий, Лий Бу Джин може да поеме управлението и дали Samsung ще наруши традицията на доминирано от мъже ръководство на корейския чебол.

Последни новини
Още от Графика на деня