Централните банкери трябва да признаят пропуските в познанията си

Това заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги

Лихвата по федералните фондове в САЩ (жълтата линия), основен лихвен процент на Японската централна банка (бялата линия), на Английската централна банка (синята линия) и Лихва по обвърнайт депозитите в ЕЦБ (лилавата линия). Източник: Bloomberg Terminal Лихвата по федералните фондове в САЩ (жълтата линия), основен лихвен процент на Японската централна банка (бялата линия), на Английската централна банка (синята линия) и Лихва по обвърнайт депозитите в ЕЦБ (лилавата линия). Източник: Bloomberg Terminal

Централните банки трябва внимателно да преценят политическите си стъпки, заяви председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в сряда. Според него те трябва да спрат да защитават остарелите подходи, но и да признаят пропуските в знанията си за това как работят новите политики, предаде Investor.bg

Драги направи коментарите си в момент, в който Европейската централна банка се сблъсква с икономика със стабилен растеж, но и анемична инфлация. Това е комбинация, която предизвиква въпроси за валидността на по-стари доктрини по инфлацията, връзката ѝ с безработицата и способността на централните банки да влияят на ценовия растеж.

„Трябва да сме наясно с пропуските, които остават в познанията ни“, каза Драги в Линдау, Германия, в реч, в която не бе включена темата за сегашната парична политика.

ЕЦБ не е единствената, която изпитва съмнения към традиционните модели. Протоколът от последната среща на Федералния резерв на САЩ също показа, че някои централни банкери изпитват безпокойство около валидността на моделите им, тъй като инфлацията не успява да се ускори въпреки почти пълната заетост и растеж над потенциала на икономиката.

За Драги дилемата ще трябва да се превърне в конкретни действия тази есен. Срокът на програмата за закупуване на активи на ЕЦБ, която цели да ускори инфлацията, ще приключи в края на годината, което ще изиска от централните банкери или да я удължат, или да започнат да я намалят.

Икономиката расте с най-бързия си темп от началото на 2011, а безработицата наскоро удари осемгодишно дъно. Инфлацията обаче все още не може да достигне целта на ЕЦБ от малко по 2%.

Последни новини
Още от Графика на деня