Сенките на пазара на труда в САЩ

Заетостта в САЩ все още е далеч от предкризисните си нива

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Степента на участие на трудоспособните лица на пазара на труда в САЩ е още един фактор, който стои зад бавното икономическо възстановяване на страната, пише Foundation for Economic Education (FEE). 

През 2007 броят на хората, които участват на пазара на труда в САЩ, достига 66,4% от лицата в трудоспособна възраст. През 2017 този коефициент се равнява на 62,9%, което е с 8% по-ниско от предкризисните нива. 

През последните 10 години населението в трудоспособна възраст в САЩ нараства с около 10%, но броят на хората, които стъпват на пазара на труда, е едва 4%, сочат данни на Статистическото бюро на САЩ. 

Какво се случва обаче с лицата в трудоспособна възраст, които не стават част от работната сила?

Връщайки лентата назад - администрацията на Обама значително намали изискванията за получаване на обезщетения за инвалидност, независимо от възрастта. В резултат на това броят на хората, които отговарят на по-ниски стандарти за допустимост и могат да се възползват от стимулите, оставайки извън работната сила, се увеличава от 6,8 млн. до над 8,8 млн. за последните 10 години, което е ръст от близо 30%.

Междувременно разходи за социално подпомагане на хора с увреждания са нараснали от $90 млн. през 2005 до над $150 млн. през 2016, което е увеличение от 60%. Докато безработицата спада до рекордно дъно от 4,3% през юли 2017, младежката безработица в САЩ достига 11,4%. 

Нещо повече - изчисления на статистическото бюро показват, че ако заетите лица на непълен работен ден, които имат готовност да започнат работа на пълен работен ден, и обезкуражените работници бъдат добавени към методологията за изчисление на официалния индикатор, нивото на безработица през юли 2017 в САЩ ще достигне 8,9%. 

Последни новини
Още от Графика на деня