Великобритания отчете първия си бюджетен излишък от 15 години

Данните показват и цената на по-високата инфлация върху публичните финанси

Източник: Bloomberg TerminalБ Източник: Bloomberg TerminalБ

Великобритания отчита първия си бюджетен излишък за юли от 2002 насам, подкрепен от силните постъпления от данъка върху доходите, предаде Investor.bg.

Излишъкът за юли възлиза на 184 млн. паунда и 308 млн. паунда на годишна база, съобщава Националната статистическа служба въз основа на данни, които изключват контролираните от държавата банки.

Данните са подкрепени от ръст от 10,6% на годишна база на постъпленията от данъка върху доходите през юли – месец, в който често се отчита скок на тези приходи.

От историческа гледна точка юли е силен месец и за постъпленията от корпоративния данък, макар че тази година те отчитат лек спад на годишна база. Това отразява новата методология, въведена през текущата финансова година, която изглажда приходите от корпоративния данък през годината.

Данните показват и цената на по-високата инфлация върху публичните финанси. Лихвените плащания по дълга възлизат на 4,9 млрд. паунда през юли, което е с 18% повече спрямо същия период на миналата година.

Британското правителство е изразходвало 21,6 млрд. паунда за лихви по дълговете през първите четири месеца на финансовата 2017/18, което е с 23,1% повече за същия период на 2016/17.

Последни новини
Още от Графика на деня