Кои ще са големите губещи от свиването на баланса на Фед

Инвеститорите подценяват проблемите, които Фед може да предизвика на пазарите на корпоративен дълг

Баланс на Фед. Източник: Bloomberg Terminal Баланс на Фед. Източник: Bloomberg Terminal

Свиването на баланса на Федералния резерв на САЩ може да се отрази негативно най-силно на акциите и корпоративните облигации. Това е изводът на специалния комитет от инвеститори и банкери, които съветват Министерството на финансите в началото на този месец, съобщава Bloomberg.

Седмица по-късно стратези от инвестиционната банка Morgan Stanley отделно предупредиха, че инвеститорите подценяват проблемите, които Фед може да предизвика на пазарите на корпоративен дълг.

Мениджърите, които управляват активи, обаче не изглеждат обезпокоени засега. Фондовият пазар нарасна с 10% тази година, включително дивидентите, а корпоративните облигации поскъпнаха с близо 5% към затварянето на сесията в петък. И държавните, и ипотечните облигации – ценните книжа, които най-пряко се влияят от плановете на Фед да реинвестира по-малко пари, изостават от по-широкия дългови пазар през 2017, макар че доходността им е по-стабилна.

Заплахата за фондовия и корпоративния дългов пазар подчертава зависимостта на Фед на фона на опитите на централната банка да свие безпрецедентните стимули, които предостави на икономиката по време и след финансовата криза. Програмата й за количествени облекчения увеличи над четири пъти облигациите, които притежава, и централните банкери планират скоро да започнат да свиват тези реинвестици, тъй като икономиката на САЩ е стъпила на стабилна основа. Тези съкращения обаче може да навредят на пазарите и вероятно на икономиката на като цяло по начини, които са трудни за предвиждане.

Вижте повече в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня