Роснефт придобива близо 50% от рафинерия в Индия

Сделката позволява на компанията да навлезе на един от най-бързо разрастващите се пазари

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Руската компания Роснефт отправя поглед към азиатските пазари. Петролният гигант и консорциум от други петролни компании, сред които е Trafigura Group, са финализирали сделки за закупуването на индийската Essar Oil за общо $12,9 млрд., съобщава Bloomberg.

За завършването на сделката на Роснефт са били нужни над 10 месеца след обявяването ѝ миналия октомври и повече от 2 години откакто Роснефт за пръв път потвърди, че води преговори за закупуването на втората по големина частна рафинерия за петрол в Индия.

Покупката дава на най-големия производител на петрол в Русия и един от най-големите трейдъри на суровини в света достъп до глобален център за търсене в Азия. В същото време сделката ще помогне на Essar Group да намали дълга си с около 11 млрд. долара и да измести фокуса си върху затруднения си бизнес с производство на стомана, предаде Investor.bg

Essar Group е продала по 49% от Essar Oil на Роснефт и на консорциум, включващ Trafigura иUnited Capital Partners, заяви индийският конгломерат в съобщение.

Приключването на сделката позволява на Роснефт да навлезе на един от най-бързо разрастващите се пазари, съобщи руската компания в отделно изявление.

Сделката за рафинерията, произвеждаща 400 хил. барела на ден, ще даде на най-големия производител на петрол в Русия възможност за по-лесно разпространение на продукцията ѝ към Южна Азия.

Последни новини
Още от Графика на деня