Пазарите 100 дни от встъпването в длъжност на Макрон

Френският CAC 40 отчита по-добро представяне спрямо широкия Stoxx Europe 600

Движение на френския CAC 40 и европейския Stoxx Europe 600 от началото на годината. Източник: Bloomberg Terminal Движение на френския CAC 40 и европейския Stoxx Europe 600 от началото на годината. Източник: Bloomberg Terminal

Първите 100 дни от встъпването в длъжност на френския президент Еманюел Макрон почти изминаха. Следващите графики представят как изглежда неговото управление през погледа на пазарите.  

На графиката по-горе е изобразена динамиката на френския CAC 40 и широкия европейски индекс Stoxx Europe 600. От началото на годината френският бенчмарк изостава спрямо европейския, но след първия кръг на президентските избори (жълтия кръг) успява да го изпревари, запазвайки оттогава насам по-добро представяне спрямо европейския индекс. 

На следващата графика се вижда разширяването на спреда между доходността по 2-годишните френски и германски облигации. След избирането на Макрон този спред се стеснява, като след това успява да се върне към петгодишното си средно ниво. (жълтата линия)

Икономиката на Франция в сравнение с икономическото представяне на еврозоната като цяло също изостава. Икономическият растеж, който отчита Франция (използвайки показателя за ръст на БВП) е по-слаб от този на еврозоната, докато безработицата остава по-ниска от тази на валутен блок. Трябва да отбележим обаче, че по този индикатор Франция изглежда по-устойчива на турбулентни времена в сравнение с волатилното представяне на еврозоната, пише Bloomberg. 

Графика 3: БВП на еврозоната (бялата линия), БВП на Франция (жълтата линия), безработица във Франция (синята линия), безработица в еврозоната (лилавата линия). Източник: Bloomberg Terminal 

Последни новини
Още от Графика на деня