Поскъпващото евро притеснява централните банкери

През последните месеци единната валута достигна най-високите си нива от 2 години и половина спрямо щатския долар

Движение на валутната двойка EUR/USD. Източник: Bloomberg Terminal Движение на валутната двойка EUR/USD. Източник: Bloomberg Terminal

Централните банкери в еврозоната са загрижени за поскъпващото евро. Това показва стенограмата от последното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) в края на юли, цитирана от Financial Times.

През последните месеци единната валута достигна най-високите си нива от 2 години и половина спрямо щатския долар, а от средата на май поскъпна с близо 5% спрямо кошница от основни валути.

Проблемът с комуникацията около обменния курс, пред който е изправена ЕЦБ, е особено голям в днешно време, когато регулаторът трябва да вземе решение за свиването на програмата си за количествени облекчения. Силното евро усложнява усилията на банката да постигне целевото ниво на инфлацията при 2%, защото прави вноса по-евтин и натежава на ръста на износа, обяснява FT.

Стенограмата показва още, че икономистите се опасяват, че има риск еврото да поскъпва още. След публикуването на протокола единната валута поевтиня до най-ниското си ниво този месец.

Вижте повече в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня