Инфлацията в еврозоната и ЕС се запазва и през юли

Две страни отчитат дефлация през юли на месечна база – Ирландия и Кипър

Инфлация в еврозоната на годишна база през юли. Източник: Bloomberg Terminal Инфлация в еврозоната на годишна база през юли. Източник: Bloomberg Terminal

Инфлацията в еврозоната се запазва на ниво от 1,3% на годишна база през юли в сравнение с юни 2017, сочат последните данни на Евростат, публикувани в четвъртък.

В сравнение със същия период на миналата година обаче се отчита сериозно ускоряване, като инфлацията в региона тогава е било на ниво от едва 0,2%.

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) през юли също остава без промяна на равнище от 1,5% на годишна база спрямо предишния месец, предаде Investor.bg

В сравнение със същия период на миналата година обаче и тук се наблюдава ускоряване, като през юли 2016 инфлацията е била на същото ниво като в зоната с единна валута – 0,2%.

Две страни отчитат дефлация през юли на месечна база – Ирландия (-0,2%) и Кипър (-0,1%).Най-слаба инфлация пък отбелязват България и Финландия (по 0,6%).

Най-силно увеличение на потребителските цени е регистрирано в Литва (4,1%), Естония (3,9%), Латвия и Обединеното кралство (по 2,6%).

Спрямо юни 2017 годишната инфлация се е забавила в четири страни членки, останала е без промяна в осем и се е ускорила в 16.

Последни новини
Още от Графика на деня