Китай отново е най-големият чуждестранен кредитор на САЩ

Общата стойност на притежаваните от Китай държавни облигации на САЩ достига $1,15 трлн. през юни

Общата стойност на притежаваните от Китай (бялата линия) и Япония (синята линия) държавни облигации на САЩ ($трлн.). Източник: Bloomberg Terminal  Общата стойност на притежаваните от Китай (бялата линия) и Япония (синята линия) държавни облигации на САЩ ($трлн.). Източник: Bloomberg Terminal

Китай възвръща позициите си на най-голям чуждестранен кредитор на САЩ, след като отчита повишение на обема на притежаваните американски държавни облигации за пети пореден месец през юни, съобщи Bloomberg.

Общата стойност на притежаваните от Китай държавни облигации на САЩ достига $1,15 трлн. през юни, което е с над $44,3 млрд. повече спрямо нивата от май, показват данни на финансовото министерство.

Китай използва голяма част от валутните си резерви в опит да спре обезценяването на юана. По този начин през октомври 2016 Япония изпревари Китай като най-голям кредитор на САЩ. През юни обаче Япония е продала американски дългови книжа за $20,5 млрд. Общата стойност на притежаваните от нея облигации достига $1,09 трлн.

Валутните резерви на Китай се повишават за шести пореден месец до $3,08 трлн. през юли със стабилизирането на юана и засилването на икономическия ръст. Китайският юан е поскъпнал с близо 4% спрямо долара от началото на годината, след като загуби 7% от покупателната си сила през 2016.

 

Последни новини
Още от Графика на деня