Износът и потреблението подкрепят ръста на българската икономика

БВП на страната нараства с 3,6% през второто тримесечие

Ръст на БВП на България през второто тримесечие на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal Ръст на БВП на България през второто тримесечие на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 3,6% през второто тримесечие на 2017 спрямо същия период на миналата година. Това показват публикуваните днес сезонно изгладени експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ).

Ръстът се дължи основно на износа на стоки и услуги, които са съответно с 6,1% и 7% повече спрямо година по-рано по същото време. Крайното потребление също регистрира положителен икономически растеж от 4,2%, отчитат от НСИ.

Спрямо първите три месеца от 2017 увеличението на БВП е 0,9%, което се дължи основно на бруто образуването на основен капитал (ръст с 2,4%), износа на стоки и услуги (ръст с 1,7%) и крайното потребление (ръст с 0,4%). 

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2017 БВП в номинално изражение достига 24,3 млрд. лв. Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2017 г. е 20,9 млрд. лв.

Bижте повече в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня