Продажбите на дребно в САЩ на 7-месечен връх

Ръстът на продажбите на дребно се ускорява до 0,6% през юли

Ръст на продажбите на дребно в САЩ на месечна база. Източник: Bloomberg Terminal Ръст на продажбите на дребно в САЩ на месечна база. Източник: Bloomberg Terminal

Продажбите на дребно в САЩ записват най-бързия си темп на растеж през юли тази година. В същото време повишенията в редица сфери – от универсалните магазини до строителните материали – сигнализират за стабилен старт на потреблението през третото тримесечие, съобщава Bloomberg.

Данните на Министерството на търговията показват, че ръстът на продажбите на дребно се ускорява от 0,3% на месечна база през юни до 0,6% през юли. Очакванията бяха за ръст от 0,3 на сто.

С изключение на автомобилите и бензина продажбите на дребно нарастват с 0,5% след 0,3% повишение предходния месец, предаде Investor.bg.

Измерителят, който изключва хранителните услуги, автокъщите, строителните материали и бензиностанциите, и който се включва в изчисленията на БВП, се повишава от 0,1% през юни до 0,6% през юли.

В 10 от 13-те основни категории се отчита ръст.

Американците са харчили по-свободно през юли, а ревизиите във възходяща посока предходните два месеца показват, че стабилното назначаване на персонал, ограничената инфлация и ниските лихви подобряват покупателната способност. Потреблението генерира 70% от БВП на САЩ. 

 

Последни новини
Още от Графика на деня