Инфлацията в Швеция над 2% за първи път от шест години

Nordea Bank предвиждат първо повишение на лихвите през втората половина на годината

Ръст на инфлацията в Швеция на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal Ръст на инфлацията в Швеция на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

Инфлацията в Швеция достигна заложения таргет на централната банка за първи път от почти шест години, поставяйки на преден план въпроса дали е настъпило времето за централните банкери да прекратят дългия период на стимулираща парична политика, съобщи Bloomberg.

Базисна инфлация, която изключва волатилните цени на храните и горивата, нараства с 2,2% на годишна база през юли, преминавайки целевото ниво от 2% за първи път от края на 2011. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха ръст от 1,9%. Шведската крона поскъпна с 0,8% спрямо еврото след публикуване на данните. 

Шведската централна банка Riksbank предприе редица мерки в опит да стимулира ръста на инфлацията през последните три години, намалявайки лихвените проценти до отрицателни стойности и наливайки огромно количество пари в икономиката чрез изкупуване на държавни облигации.

„Високите нива на инфлацията са добра новина за Riksbank“, коментира Торбьорн Исаксон, главен анализатор в Nordea Bank. „Но банката не трябва да се успокоява. Отклонението от прогнозата на финансовата институция може да се отдаде главно на временни фактори.“

От Nordea Bank предвиждат първо повишение на лихвите през втората половина на годината. 

Последни новини
Още от Графика на деня