Германската икономика с лек ръст през второто тримесечие

Стойността през първото тримесечие е ревизирана нагоре от 0,6 до 0,7%

Ръст на БВП на Германия на тримесечна база. Източник: Bloomberg Terminal Ръст на БВП на Германия на тримесечна база. Източник: Bloomberg Terminal

Германската икономика забавя леко темпа си на растеж през второто тримесечие на 2017. Брутният вътрешен продукт във федералната република е нараснал с 0,6% в периода април-юни спрямо предходното тримесечие, показват данните на статистическата служба Destatis. Това е под очакванията за повишение от 0,7 на сто. Стойността през първото тримесечие е ревизирана нагоре от 0,6 до 0,7%, предаде Investor.bg

След изглаждане на ценовите ефекти БВП расте с 0,8% на годишна база, след като през първото тримесечие темпът е бил 3,2%. Destatis обяснява това с факта, че през второто тримесечие е имало 3 работни дни по-малко спрямо същия период на миналата година, а през първото работните дни пък са били с 3 повече в сравнение с периода януари-март 2016.

Когато се изгладят и тези календарни изкривявания, БВП в Германия през второто тримесечие расте с 2,1%. Според Financial Times това е най-резкият годишен темп на растеж от 2014.

Германската икономика се разширява 12-то поредно тримесечие, а безработицата е на най-ниското ниво от обединението на страната насам. Канцлерът Ангела Меркел и нейния Християндемократически съюз се очаква да спечелят парламентарните избори на 24 септември. Меркел и министърът на финансите Волфганг Шойбле освен това успяха да постигнат балансиран бюджет.

Последни новини
Още от Графика на деня