Инфлацията в България се завръща през юли

Новите цени на тока, газа и водата тласнаха инфлацията през юли

Ръст на потребителските цени в България на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal Ръст на потребителските цени в България на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

Новите цени на тока и водата от юли тласнаха потребителските цени в България нагоре, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През миналия месец индексът на потребителските цени достига 100,3%, т.е. месечната инфлация е 0,3% спрямо дефлация от 0,5% месец по-рано. Инфлацията от началото на годината (юли 2017 спрямо декември 2016) се ускорява до 1% от 0,7% през юни, а годишната инфлация за юли 2017 спрямо юли 2016 достига 1,3%.

Средногодишната инфлация за периода август 2016 - юли 2017 г. спрямо периода август 2015 - юли 2016 г. е 0,9%, отчита статистиката, предаде Investor.bg

От отделните групи стоки и услуги, на базата на чиито цени се изчислява инфлацията, най-силен ръст в цените отбелязва секторът развлечения и култура – 7,1%.

Разходите за жилището – комуналните услуги като вода, електроенергия, газ и други горива отбелязват увеличение с 0,8%, според данните на НСИ. В тази група водоснабдяването поскъпва с 0,4%, канализационните услуги – с 1,4%, услугите за пречистване на водата - с 2,2%, електроенергията - с 1,5%, централното газоснабдяване - с 1,1%, топлинната енергия за подгряване на вода - с 1,6%.

Най-силен ръст на цените се отчита при международните полети точно в разгара на активния туристически сезон – 19,6%. Пакетните услуги за почивка и туристически пътувания увеличават цената си с 16,8%, а услугите за краткосрочно настаняване – с 10,2%.

Същевременно облеклата и обувките, както и горивата, продължават да поевтиняват и през юли, отчита националната статистика.

Последни новини
Още от Графика на деня