Биткойнът премина цена от $4100

Криптовалутата поскъпна с над 40% от началото на август

Изменение на цената на биткойн към 14.08.2017. Източник: Bloomberg Terminal Изменение на цената на биткойн към 14.08.2017. Източник: Bloomberg Terminal

Биткойнът надхвърли цената от $4 хил. за пръв път заради нарастващия оптимизъм, че по-кратките трансакционни периоди ще ускорят разпространението на криптовалутата, предава Bloomberg.

Преди 24 часа криптовалутата се търгуваше на цена под $3700, но малко след това тя отчете скок, надмина $4000 и дори не даде индикации, че ще спре да поскъпва. В понеделник цената вече е 4125,17 долара, което представлява ръст от 15% спрямо петък, изчислява Bloomberg.

След като в началото на август биткойнът се раздели на две отделни валути - класически и кеш - за да се увеличи скоростта на трансакциите, класическият биткойн започна да чупи исторически рекорди за стойност, предава TechCrunch. 

На 5 август той мина границата от 3000 долара за брой и явно тенденцията, поне в краткосрочен план, се запазва. Дори WallStreet вече отразява подробно търговията с биткойни, което пък води до повишения интерес, пише Investor.bg. 

От началото на април криптовалутата стана законно платежно средство в Япония. Там за 2015 обемът на използваните криптовалути възлиза на 185 милиарда йени (1,67 млрд. долара), а експерти прогнозират, че до 2020 г. показателят ще нарасне десет пъти. За най-перспективен се смята пазарът на мобилни плащания в онлайн магазините.

Oт началото на годината цената се е увеличила четирикратно, а само през август ръстът е от 40%. За сравнение – най-силно поскъпващата акция на водещия германски индекс – тази на Lufthansa, отчита за същия период ръст от почти 60%. Целият Dax генерира повишение от 4,5 на сто.  В момента пазарната стойност на биткойна възлиза на 64 млрд. долара, като нарасна с 10 млрд. долара само за последната седмица. 

Вижте повече в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Графика на деня