Инфлацията в САЩ остава под натиск и през юли

Индексът на потребителските цени е нараснал с 0,1% миналия месец

Ръст на потребителските цени в САЩ на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal Ръст на потребителските цени в САЩ на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

Ръстът на потребителските цени в САЩ остава слаб през юли за пети пореден месец, поставяйки на преден план отново въпросите около това кога инфлацията ще успее да достигне целевото ниво на Фед от 2%, съобщи Market Watch.

На месечна база индексът на потребителските цени е нараснал с 0,1% през юли, след като остана без промяна предходния месец, сочат данни на Министерство на труда на САЩ.

Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, също се покачва с 0,1% на месечна и с 1,7% на годишна база. 

Председателят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард коментира в сряда, 9 август, че ниските данни за инфлацията не са очаквани от централните банки. Макар че в официалните си изявления Фед отдава забавянето на инфлацията през последните месеци на временни фактори, Булард смята, че централната банка може да остави лихвите на сегашното си ниво, докато инфлацията не започне да се покачва с по-бързи темпове. 

Последни новини
Още от Графика на деня