IEA понижи прогнозите си за търсенето на петрол от ОПЕК

Нарастват и притесненията, свързани с изпълнение на ангажиментите по споразумението за намаляване на добива

Изменение на петролните запаси. Източник: Bloomberg Terminal Изменение на петролните запаси. Източник: Bloomberg Terminal

Международната енергийна агенция (IEA) понижи прогнозите си за търсенето на петрол от ОПЕК през тази и следващата година с около 400 хил. барела дневно, съобщи Bloomberg.

Световните петролни пазари се ребалансират, докато ОПЕК и нейните съюзници прилагат плана за намаляване на добивите, се посочва в месечния доклад на IEA.

Въпреки това петролните запази остават високи и обемите на петрол, нужен от ОПЕК, са по-малки от очакваното на фона на повишеното потребление в някои развиващи се страни, коментират от агенцията.

Нарастват и притеснения, свързани с рисковете доколко всички страни, включени в споразумението за намаляване на добивите на петрол, ще изпълнят своите ангажименти, посочват от IEA.

Нивото на изпълнение на ОПЕК е спаднало миналия месец до 75% - най-ниското, откакто споразумението бе сключено през януари. Прилагането от страна на Ирак е само 34%, от Венецуела – 28%, а от Обединените арабски емирстша – 53%. Спазването на сделката от страните извън ОПЕК е 67%.

Последни новини
Още от Графика на деня