Акциите на Tencent поевтиняха след започнало разследване

Китай оказва все по-голям натиск върху интернет медиите в навечерието на важния конгрес на Комунистическата партия

Изменение на цената на акция на Tencent от началото на годината. Източник: Bloomberg Terminal Изменение на цената на акция на Tencent от началото на годината. Източник: Bloomberg Terminal

Китайският онлайн регулатор започна разследване във връзка със сигналите за редица нарушения на информационни услуги, управлявани от Tencent Holdings, Baidu и Weibo. Всичко това се случва, докато правителството на страната продължава да затяга контрола върху интернет съдържанието, предава Investor.bg.

Администрацията на киберпространството на Китай обяви днес, че е инструктирала своите клонове в Пекинг и Гуандун да разгледат сигналите, че част от най-големите онлайн услуги в страната включват генерирано от потребителите съдържание, наситено с „насилие, порнография и слухове“, които пречат на социалния ред.

Китай оказва все по-голям натиск върху интернет медиите в навечерието на важния конгрес на Комунистическата партия, който ще се проведе по-късно тази година. Очаква се той да консолидира властта на президента Си Дзинпин. Желанието за премахване на потенциалните източници на „вредна“ информация накара правителството да спре сайтове за стрийминг на живо и уебсайтове, да затегне регулацията на интернет достъпа и да издаде неколкократни предупреждения за необходимостта от изчистване на съдържанието. Анализатори твърдят, че засиленият контрол е нещо характерно за администрацията на Си.

Новото разследване се фокусира върху три от най-големите платформи в страната, които имат стотици милиони потребители: чат услугата WeChat на Tencent, приличащата на Twitter – Weibo, и форумите „Teiba” на Baidu.

Акциите на Tencent понижиха стойността си с 4 на сто в резултат от последните събития.

Последни новини
Още от Графика на деня