Петролът поскъпна след повишените прогнози на ОПЕК

Цената на американския лек суровия петрол се изкачи над $50 за барел

Фючърси върху петрол сорт WTI с доставка през септември. Източник: Bloomberg Terminal Фючърси върху петрол сорт WTI с доставка през септември. Източник: Bloomberg Terminal

Американския лек суров петрол поскъпна над $50 за барел след публикуването на месечния доклад на ОПЕК и повишените прогнози за глобалното търсене на петрол за следващите две години. 

ОПЕК повиши прогнозите за обема, който трябва да достави през 2017 и 2018 с по около 200 хил. барела на ден, базирайки решението си на по-силното от очакванията потребление на горива и по-слабите прогнози за конкурентното предлагане, съобщи Bloomberg.

Организацията повишава прогнозите си за глобалното търсене на петрол през 2017 и 2018 с около 100 хил. барела на ден за всяка година с оглед на по-голямото потребление в развитите страни, което надминава очакванията през второто тримесечие, допълва тя.

В същото време ОПЕК намалява оценките си за конкурентното предлагане с 50 хил. барела на ден за 2017 и 90 хил. барела на ден за 2018 след слаб добив в САЩ и Канада през миналото тримесечие.

 

 

 

Последни новини
Още от Графика на деня