Дълговата пристрастеност на Китай - риск пред глобалната икономика

Китайската икономика отчете годишен ръст от 6,9% през второто тримесечие на 2017

Дълг на корпоративния сектор, докаминствата, правителството и китайските банки като % от БВП. Източник: Bloomberg Terminal Дълг на корпоративния сектор, докаминствата, правителството и китайските банки като % от БВП. Източник: Bloomberg Terminal

Дълговата пристрастеност на Китай може да се окаже един от най-сериозните рискове пред стабилността на световната икономика през следващите пет години. 

Пекин предприе значителни стъпки, за да се справи със забавянето на икономическия ръст, но бързият темп на нарастване на кредитирането крие рискове за стабилността на икономиката в средносрочен план, отбелязва професорът по икономика в Харвардския университет Кен Рогоф, пише The Telegraph.

„Ръстът на кредитирането изпреварва ръста на икономиката всяка година, в някои случаи с двуцифрен размер, но това не може да продължи завинаги. Дори ако властите успеят да овладеят кредитния ръст до същия темп, с който нараства икономиката, Пекин ще има голям проблем“, коментира той.

Китайската икономика отчете годишен ръст от 6,9% през второто тримесечие на 2017, надхвърляйки заложената цел за ръст на икономиката от 6,5%.

Последни новини
Още от Графика на деня