Производствената инфлация в Китай се повишава с 5,5%

Индустриалните компании успяват да реализират солидни печалби

Изменение на индекса на потребителските цени в Китай (бялата линия) и индекса на производствените цени (синята линия). Източник: Bloomberg Terminal Изменение на индекса на потребителските цени в Китай (бялата линия) и индекса на производствените цени (синята линия). Източник: Bloomberg Terminal

Производствената инфлация в Китай остава стабилна през юли на фона на устойчиво търсене и усилията на правителството да понижи индустриалния капацитет, предаде Bloomberg.

Индексът на производствените цени нараства с 5,5% на годишна база през юли. Очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за стойност от 5,6%. В същото време, индексът на потребителските цени записва повишение от 1,4% на годишна база спрямо очаквания за стойност от 1,5%, оставайки под заложения от правителството таван за 3%. 

Растящите цени на суровините като въглища, стомана и цимент подпомагнаха индустриалните компании, които успяват да реализират солидни печалби.

„Ръстът на производствените цени предполага, че корпоративните печалби ще продължат да се подобряват през следващите месеци“, коментира Дейвид Кю, икономист в ANZ. 


 

Последни новини
Още от Графика на деня