Търговският излишък на Китай се разширява за пети месец

Китайският износ расте със 7,2%, а вносът записва повишение от 11%

Ръст на износа и вноса на Китай. Източник: Bloomberg Terminal Ръст на износа и вноса на Китай. Източник: Bloomberg Terminal

Търговският излишък на Китай се разширява за пети пореден месец през юли, записвайки излишък от $46,74 млрд. на фона на силния ръст на износа и стабилно повишение на вноса, предаде Bloomberg.

Китайският износ расте със 7,2% на годишна база в доларово изражение през юли, в вносът записва повишение от 11%.

Търсенето на китайски стоки остава устойчиво предвид икономическия ръст, който отчитат основните търговски партньори на страната. Въпреки това износът на Китай е изправен пред несигурността, произтичаща от трудните преговори с американския президент Доналд Тръмп, касаещи търговските отношения между двете страни.

На годишна база търговският излишък на Китай всъщност следва обратната посока“, коментира Гаи Синджъ, анализатор в Института за международни финанси към Китайската народна банка в Пекин. „В същото време данните за юли дават на Китай една малка по-добра позиция на масата за преговори с президента Тръмп. Китай може да излезе с позиция, че е свършила много работа, за да балансира търговската си политика, което засвидетелстват и последните данни“.

Последни новини
Още от Графика на деня