Стартът на свиване на баланса на Фед - все по-близо?

Вероятността за повишение на лихвите през септември е почти нулева

Активи в баланса на Фед. Източник: Bloomberg Terminal Активи в баланса на Фед. Източник: Bloomberg Terminal

Федералният резерв се очаква да запази лихвените проценти без промяна на следващото си заседание през септември, както и да обяви старт на поетапния процес на намаляване на активите в баланса си. Тези очаквания на пазарите бяха подкрепени и от изявленията на двама централни банкери на Фед - председателят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард и председателят на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари, предаде Bloomberg. 

Септември е добър момент за започването на процеса по свиването на баланса на Фед, който ще бъде поетапен и няма да има силно отражение върху пазарите, отбелязва Булард.

От друга страна, последните по-слаби данни за ръста на потребителските цени поставят под съмнение въпроса дали инфлацията ще успее да се върне към целевото ниво от 2%. В този контекст запазването на лихвите на сегашното им ниво би било подходящ ход в краткосрочен план, коментира той.

Според Кашкари забавянето на инфлацията и невъзможността да бъде достигнат инфлационния таргет поставя под изпитание нивото на доверие в централна банка.

Инвеститорите оценяват шанса за повишение на лихвените проценти на двудневното заседание на Фед (19-20 септември) на почти нулева стойност. Очакванията за подобна стъпка през декември са около 40%. 

 

Последни новини
Още от Графика на деня