Разликите на паладия и платината растат

Графика на деня, 17 юли 2017

Историческа графика Злато, Паладий и Платина. Графика: Bloomberg Terminal Историческа графика Злато, Паладий и Платина. Графика: Bloomberg Terminal

Паладият е най-добре представящият се активно търгуван метал на годината, съобщава Bloomberg. Цените остават над 50-, 100- и 200-дневните средни нива, въпреки колебанията на златото.

Ценният метал, използван и в устройства за контрол на вредните емисии на автомобилите, остава „с ясно очертан оптимистичен тренд”, което е сигнал за нови ръстове в цените, каза Гари Кристи, ръководител Северноамерикански изследвания за Trading Central в Отава, Канада, който правилно прогнозира през март, че суровината ще поскъпне.

Платината има 2 проблема. Мениджърите на фондове увеличават късите си позиции до рекордни нива преди данните, които показаха, че европейските продажби на коли се забавят през юни, след като проблемите около Brexit натежаха на възходящия автопазар.

Суровината, използвана за ограничаване на емисиите е изправена пред препятствия с пренасочването на интереса на инвеститорите от ценните метали на фона на намеренията на централните банки от САЩ до Западна Европа да затегнат монетарната политика, съобщава Люси Ан Хавиер от Bloomberg Ню Йорк.

Последни новини
Още от Графика на деня