САЩ: ще се завърнат ли работните места

Графика на деня, 7 юли 2017

Графика на заетостта в САЩ. Bloomberg Terminal Графика на заетостта в САЩ. Bloomberg Terminal

Американските производители излизат от две разочароващи за тях години с подобрение на перспективата за индустрията и работниците и подобрение на очакванията за глобален ръст, съобщава Bloomberg.

Новите работни места в производството се очаква да се повишат през юни с 5000, част от очакваното увеличение със 175 000 в цялата икономика, прогнозират икономистите, запитани от Bloomberg за прогноза за данните от Министерството на труда в петък, 7 юли 2017.

На графиката с жълто е ограден двугодишния период на слабост в производството.

Очакваните данни биха могли да осигурят комфорт за централната банка, която все още е склонна да продължи с повишението на лихвите и да стегне баланса си, каза Мохамед Ер Ериан, цитиран от Bloomberg.

За да продължи, Фед трябва да получи доказателства за намаляване на слабостта на пазара на труда. Те могат да се появят от три благоприятни и един неблагоприятен изход:

-    Ръст на заплатите над 3% за година
-    Новите работни места месечно да продължат да надхвърлят 80-100 000 или това, което се смята за „устойчив” темп
-    Спад в показателя U-6 за обща безработица
-    И сравнително стабилно ниво на участие на трудовата сила на пазара, потвърждаващо, че това, което възпрепятства връщането на безработните е по-скоро структурно, отколкото циклично по природа.

 

Последни новини
Още от Графика на деня