Защо Тръмп отива в Полша

Графика на деня, 6 юли 2017

Търговският баланс на САЩ с Полша. Графика: Bloomberg Terminal Търговският баланс на САЩ с Полша. Графика: Bloomberg Terminal

Американският президент Доналд Тръмп е в Полша на 6 юли 2017 за участие в среща по инициативата Три морета, на която ще разговаря с източноевропейските лидери.

Очаква се да произнесе реч във Варшава в 13:10ч. местно време.

Очаква се да бъде ориентирана по-скоро върху сътрудничеството, отколкото върху конкретни търговски договори, но инвеститорите очакват да чуят коментарите на Тръмп за доставките на LNG, руските санкции и НАТО в момент, когато Полша се опитва да намали зависимостта си от руски газ и да спре изграждането на Северен поток 2 на Газпром, съобщава Bloomberg.

Графиката на корицата показва търговския баланс САЩ-Полша.

Картата показва страните от НАТО в Европа и центъра за съвместна подготовка на НАТО в Бидгошч. 3500 войници от 4-та пехотна дивизия на САЩ с 87 танка и над 400 джипове Humvee пресече границата от Германия за 9-месечна обиколка през януари 2017. Някои от войниците ще бъдат дислоцирани в други страни, а в Полша ще приеме над 6000.

Полското правителство се съгласи да купи ракети Пейтриът от САЩ, съобщи полската държавна агенция ПАП в сряда, 5 юли 2017, в навечерието на визитата на Тръмп във Варшава.

През март полският министър на отбраната Антони Мачиеревич каза, че смята да подпише договора, оценяван на по-малко от 8 млрд долара с производителя на Пейтриът, Raytheon Co до края на годината. Първите доставки на системата, която е източник на напрежение между НАТО и Русия може да станат до 2г., каза той.

По-малко от месец след като полският терминал в Балтийско море прие първите доставки на американски втечнен газ от терминала на Cheniere Energy Inc в Луизиана, властите в Полша обсъждат варианта за дългосрочна газова сделка със САЩ.

„Проверихме възможността да получаваме американски газ”, каза Кшищоф Шчерски, ръководител на кабинета на президента на Полша Анджей Дуда.

„Така че остава обикновения делови разговор – кога, колко и за колко”.

Последни новини
Още от Графика на деня