Вонът и Kospi: тандемът се раздели

Графика на деня, 5 юли 2017

Вонът и Kospi, обикновено тандем, сега се разделят. Графика на Bloomberg Terminal Вонът и Kospi, обикновено тандем, сега се разделят. Графика на Bloomberg Terminal

Южнокорейският вон е най-зле представящата се валута от развиващите се пазари в Азия от края на май, въпреки продължаващия ръст на Kospi.

По-високите лихви в САЩ и растящите резерви в чуждестранна валута в Южна Корея са сред причините за разликата, каза Гао Чи, стратег в Scotiabank в Сингапур в бележка от 4 юли, цитиран от Bloomberg.

Bank of America Merrill Lynch каза миналата седмица, че Bank of Korea вероятно ще се намеси. Вонът ще отслабне с до 3,1% през това тримесечие, каза канадският кредитор, след като тревогата над глобалната ликвидност натежава над валутите в Азия, съобщава Лилиан Карунунган от Bloomberg Сингапур.

Ракетните площадки на Северна Корея. Карта: Bloomberg Terminal¡

Финансовите пазари в Сеул се оцветиха предимно в червено след теста на междуконтиненталната балистична ракета от Северна Корея, който усили опасенията за растящо напрежение и потенциален ефект върху икономиката на Южна Корея. Това оказа натиск върху вона, която през второто тримесечие стана най-зле представящата се голяма валута в Азия.

Последни новини
Още от Графика на деня