Главоболия за ОПЕК

Графика на деня, 30 юни 2017

Нивото на цените и броя на сондите в САЩ. Графика: Bloomberg Terminal Нивото на цените и броя на сондите в САЩ. Графика: Bloomberg Terminal

Графиката показва, че американското производство на петрол до голяма степен се е върнало към нивата от 2014, когато цените бяха над 100 долара за барел. Но се използват само половината сонди, след като напредъкът на шистовите технологии увеличи добивите и понижи разходите.

Повече петрол, по-малко сонди

Това създава главоболия на ОПЕК, съобщава Bloomberg.

Седмичен ръст

Петролът започва най-големия ръст от 6м., след като спадът в американското производство и запаси намалиха тревогите, че инициираните от ОПЕК ограничения на производството са неефективни.

Фючърсите на суровия петрол изпаднаха в мечи пазар миналата седмица заради опасения, че растящото глобално предлагане пречи да се усети ефекта от ограниченията, въведени от ОПЕК и техните партньори. Bank of America Corp. стана поредната банка, която намали прогнозата си за цени тази година.

„Има причина за увереност, че дългоочакваното ребалансиране на петролния пазар бързо напредва”, каза Стивън Бренък, анализатор в PVM Oil Associates Ltd в Лондон, цитиран от Bloomberg.

Най-дългият възход от април

Суровият петрол отбелязва най-дългото си непрекъснато поскъпване от април, съобщава Алекс Лонгли от Bloomberg.

В техническа перспектива Брентът и WTI затвориха над своите 5-дневни, 8-дневни и 13-дневни стойности за пръв път от времено преди срещата на ОПЕК през май.

Без излишен ентусиазъм

Дългосрочната 100-дневна средна стойност падна под тази, която е за 200 дни и за двата сорта. Последният път това се случи през 2015, преди срива на петрола до 12-годишно дъно, пише Алекс Лонгли.

Последни новини
Още от Графика на деня