Ръст на ПЧИ в Индия

Графика на деня, 26 юни 2017

Ръст на ПЧИ в икономиката на Индия. 26 юни 2017. Графика: Bloomberg Terminal Ръст на ПЧИ в икономиката на Индия. 26 юни 2017. Графика: Bloomberg Terminal

Премиерът на Индия Нарендра Моди ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом на 26 юни 2017. Индия привлече 8,3 млрд долара нетни ПЧИ за последните 12 месеца, което е ръст от 2,8 млрд за годината, приключила на 3 януари, съобщи Bloomberg.

Една от темите, които Тръмп и Моди  ще обсъдят е двустранния търговски баланс. Индия има търговски дефицит от 105 млрд долара за 2016. Това означава, че е внасяла повече, отколкото е изнасяла главно в полза на Китай и Саудитска Арабия, които са сред нейните пет най-големи търговски партньори.

САЩ е сред петте най-големи нетни купувачи на стоки и услуги от Индия.

Търговският дефицит на САЩ с Индия расте от 2 десетилетия. Графика: Bloomberg Terminal.

Двамата лидери се очаква да обсъдят военното сътрудничество и търговията, както и визовите въпроси.

Тръмп нарече Моди „истински приятел” в Туитър и каза, че ще говори с него „по важни, стратегически въпроси”.

Очаква се Моди да лобира пред Тръмп за визите за технологичните служители. Очаква се да поиска и уверения в областта на отбранителните технологии и търговските инициативи, облекчаващи трансфера на технологии в Индия.

Моди се очаква да се опита да напредне по преговорите за купуване на 100 въоръжени дрони Predator, произведени от базираната в Калифорния General Atomics и да получи американска помощ за плановете на Индия за ядрен самолетоносач, съобщи Bloomberg, цитирайки индийски източници от военната индустрия.

 

Последни новини
Още от Графика на деня