Експозицията на Катар към финансиране от чужбина

Депозитите на непостоянно пребиваващите граждани в Катар са 24% от депозитите на 18 банки

Експозицията на Катар към финансиране от чужбина расте. Графика: Bloomberg Terminal Експозицията на Катар към финансиране от чужбина расте. Графика: Bloomberg Terminal

Експозицията на Катар към финансиране от чужбина расте, показват данни на Bloomberg.

Чуждестранните депозити, особено тези от шестте страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, които помогнаха за създаването на институции като най-голямата банка в региона по активи - Qatar National Bank QPSC и Commercial Bank QSC са изправени пред риск

Кредиторите в Катар и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив вече се бореха със спада на кешовите резерви и по-високите лихви след като правителствата използваха банковите депозити, за да поддържат разходите в последните години с понижаващи се цени на петрола.

Една от най-богатите страни и най-голям производител на природен газ, Катар е глобален финансов гигант с дялове в Barclays Plc, Credit Suisse Group AG и Deutsche Bank AG. Националната банкова система обаче е силно зависима от чуждестранен кеш.

Депозитите на непостоянно пребиваващите граждани в Катар са 24% от депозитите на 18-те кредитори в страната за април според централната банка, цитирана от Bloomberg.

За сравнение в Саудитска Арабия този дял е 1,2%, а в ОАЕ – 12%.

 

 

Последни новини
Още от Графика на деня