Търговските отношения САЩ-Германия

Ще продължат ли търговските дефицити на САЩ с Германия

Търговският баланс на САЩ е негативен, но в последните няколко години се възстановява. Източник: Bloomberg Terminal Търговският баланс на САЩ е негативен, но в последните няколко години се възстановява. Източник: Bloomberg Terminal

Президентът Доналд Тръмп поднови натиска над Германия по въпросите на търговията и отбраната, започвайки спор с канцлера Меркел, рискуващ да омаловажи трансатлантическата връзка в основата на отношенията между САЩ и Европа.

Тръмп направи коментар на 30 май 2017 вечерта в Туитър, в който каза, че „Имаме сериозен търговски дефицит с Германия, плюс това се плащат много по-малко, отколкото трябва за НАТО и отбрана. Това ще се промени”.

Коментарът бе направен непосредствено след срещата между германския канцлер Ангела Меркел и министър-председателя на Индия Нарендра Моди. На общия брифинг Меркел нарече Индия „надежден партньор за големи проекти”.

На германско-индийския бизнес форум във вторник, 30 май Меркел каза, че „е нужно да бъдем отворени за постигане на справедливи търговски условия”, във връзка „с цяла серия от протекционистки тенденции”, което се възприема като отправено към слогана „Америка на първо място”.

Търговският баланс на САЩ е негативен, но в последните няколко години се възстановява /графика на корицата/.

Ако погледнем търговския баланс по друг начин обаче, интересно е, че май има обратно отношение между ръста по текущата сметка и търговския баланс-долната графика от Bloomberg Terminal.

От гледна точка на Германия 12-месечната средна стойност на германския търговски баланс в Bloomberg Terminal показва, че има предпоставки за понижение в салдото:

Последни новини
Още от Графика на деня