Високо ниво на суверенния риск на Турция

Графика на деня, Bloomberg Terminal

Нивото на суревенния риск на Турция. Източник: bloomberg Terminal Нивото на суревенния риск на Турция. Източник: bloomberg Terminal

Оценката на суверенния риск на Турция се повиши след референдума през април, показват данни на Bloomberg Terminal /графиката горе/.

Частните инвестиции в Турция се очаква да скочат над 50% тази година от 6-годишно дъно през 2016. Докато местните фирми все още доминират на пазара, международните компании, изплашени от неспокойната ситуация преразглеждат оттеглянето си след референдума за конституционни промени, които утвърдиха властта на президента Ердоган. Базираната в Дубай Abraaj Group Ltd е сред заинтересованите компании и смята да инвестира в здравеопазване и бързооборотни стоки.

„Отново ще има силен международен частен интерес към Турция”, каза Ялън Карадоган, партньор в базираната в Лондон Cinven, която не планира да излезе от мажоритарния дял, който купи в производител на алармени системи в Турция през 2012.

"Чуждестранният интерес ще се усили след вдигане на извънредните мерки, след  като турската лира се стабилизира и доверието на потребителите се подобри", каза той.

Големи, частни компании преоценяват Турция на фона на намеренията на правителството да увеличи разходите, за да съживи икономиката, която расте с най-бавни темпове от 2009. Чуждестранните инвеститори бяха отблъснати от поредицата терористични нападения в последните 2г., при които бяха убити стотици цивилни, туристите бяха уплашени и това доведе до 30% обезценяване на турската лира спрямо долара.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, в ляво и президентът на САЩ Доналд Тръмп в дясно се ръкуват по време на прес брифинга в Белия дом. Вашингтон, 16 май 2017. Photographer: Michael Reynolds/Pool via Bloomberg.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се опита да поправи отношенията с турския президент Реджеп Тайип Ердоган във вторник, 16 май 2017, по време на срещата в Белия дом, съобщи Bloomberg.

Тръмп каза, че с турския президент са имали „дълга и трудна дискусия” във Вашингтон три дни преди началото на близкоизточната му обиколка. Ердокан каза, че САЩ не бива да работят в Сирия с кюрдските милиции, групировка, която Турция смята за терористична, а Тръмп възнамерява да въоръжи.

Последни новини
Още от Графика на деня