Графика на деня: Запасите от петрол във фокуса на вниманието

Петролните инвеститори очават и срещата на ОПЕК на 25 май

Запасите от суров петрол и бензин в САЩ спрямо курса евро/долар. Източник: Bloomberg Terminal Запасите от суров петрол и бензин в САЩ спрямо курса евро/долар. Източник: Bloomberg Terminal

Петролният пазар остава във фокуса на вниманието на пазарните участници, като 2017 е поредната волатилна година за суровината, въпреки липсата на изключително резките спадове и ръстове от последните 3 години.

Инвеститорите са насочили погледите си към следващата среща на ОПЕК, която ще се проведе в края на май (25 май) в Австрия. Очакванията са сделката за ограничаване на производството на страните членки на картела да бъде удължена. Понастоящем срокът на нейното действие изтича в началото на юни.

В дните до срещата обаче водещ индикатор за индустрията и инвеститорите остават ежеседмичните данни за петролните и бензинови запаси в САЩ. А последните такива данни носят нотка на оптимизъм за инвеститорите, очакващи повишение в цената на петрола.

На графиката виждаме спад в петролните запаси в САЩ до 255 млн. барела, а поредна порция новини за инвеститорите очакваме в 17:30 ч. тази вечер (3 май). За сметка на това запасите от бензин в най-голямата световна икономика растат. Същото обаче се отнася и за курса на еврото спрямо долара, което прави петрола по-евтин за европейците.

Въпреки леките поводи за оптимизъм, си струва да отбележим, че нивата на петролните запаси в САЩ остават високи, като сериозно надхвърлят средните стойности за последните 5 години. Поредната порция данни, която очакваме, едва ли ще даде отговори за развитието на пазара на петрол в дългосрочен план, но неминуемо ще има своето отражението върху настроенията на пазарните участници и движението на цената в по-краткосрочен хоризонт.

 

Последни новини
Още от Графика на деня