Еврото на 5-месечен връх след резултатите във Франция

Пазарите вече започнаха да оценяват позитивния резултат от изборите

Ръст на еврото след съобщението, че Макрон и Льо Пен отиват на балотаж. Графика: Bloomberg Terminal Ръст на еврото след съобщението, че Макрон и Льо Пен отиват на балотаж. Графика: Bloomberg Terminal

Общата европейска валута поскъпна спрямо долара в съобщаването на резултатите от първия тур на изборите във Франция на 23 април 2017, които показаха, че центристът Макрон и лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен отиват на балотаж през май, съобщи Bloomberg,

Общата валута се повиши с 1,9% в ранните часове на търговия в Окланд и стигна 1,0933 щатски долара, отбелязвайки най-големия си ръст в средата на деня и стигайки най-високото ниво от ноември 2016.

„Това е перфектният сценарий, който пазарът очакваше”, каза Себастиян Гали, макроикономически стратег в Deutsche Bank AG в Ню Йорк.

Докато еврото се повиши след първите резултати от изборите във Франция, спредът по френско-германските 10-годишни облигации стигна най-големия спред от 2012 през февруари, преди да започне да се свива.

„Засега, имайки предвид голямата разлика в полза на Макрон пред другите кандидати, ако се запази до втория тур, можем да приемем с голяма доза увереност, че ще стане новия президент на Франция”, каза Джордан Рочестър, стратег FX в Nomura International Plc. в мейл, цитиран от Bloomberg.

Пазарите вече започнаха да оценяват позитивния резултат от изборите, каза Ник Кунис, икономист в ABN Amro.

"Насилие след изборите. Докато имаме скок на еврото спрямо долара, това сочи за предстоящи проблеми", коментира в Туитър проф. Стив Ханке от университета Джон Хопкинс.

Вижте снимки от изборния ден във Франция на 23 април 2017: първи тур на изборите за президент.

Последни новини
Още от Графика на деня