Imoti.net: Логичен и спокоен пазар на имоти в България през 2017

В София цените са скочили със 7 до 10% в зависимост от мястото на имота и качеството на строителството, твърди мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

През тази година се очаква пазарът на имоти в България да бъде логичен и спокоен, какъвто беше и през 2016. Това каза в ефира на БНТ мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

Според нея бизнесът с имоти отразява в много голяма степен състоянието на икономиката в страната.

„Това е най-чувствителният пазар. В началото на тази година все още е в режим на изчакване. Въпреки това през последните месеци се наблюдава ръст на цените на имотите между 5 и 10%. В София цените са скочили със 7 до 10%, в зависимост от мястото на имота, качеството на строителството“, обясни експертът.

Според Стойчева тенденцията е да се запазят цените от миналата година. 

Търсенето на качествени имоти е по-голямо от предлагането, обясни още тя и посочи, че под качествен имот се разбира такъв с добра локация, т.е. да е на комуникативно място, до удобен градски транспорт, парк, училища, детски градини, здравни заведения. От значение е и качеството на строителството, а също и енергийната ефективност, използваните материали и добрата инфраструктура на района. Може би затова хората се ориентират към ново или почти ново строителство, поясни Снежана Стойчева. Тя посочи още, че се връща интересът дори към незавършените имоти.

По думите ѝ водещи фактори при покупка на жилище са мястото, качеството и цената. „Бих препоръчала човек да не се ориентира за стойността на даден имот само от онлайн порталите, а да ползва помощта на брокер“, посочи Стойчева.

Последни новини
Още от Графика на деня