Горивата може отново да поскъпнат, след като КЗК не доказа картел

Финансовото министерство да отговори кой притежава данъчно-акцизните складове в България, призова бившият депутат

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Горивата може отново да започнат да поскъпват, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не доказа картел в бранша. Това каза пред БНР бившият депутат Мартин Димитров, цитиран от Investor.bg.

Вчера антимонополната комисия прекрати разследването на пазара на дребно на горива у нас и поиска от компаниите да гарантират, че не комуникират помежду си във връзка с цените на своите обекти.

Димитров отбеляза, че КЗК е обявила решението си по разследването два дни след парламентарните избори и попита защо това не се е случило преди тях. За него другият съществен въпрос е, че от Комисията са разкрили кореспонденция между служители в разследваните компании. Димитров напомни, че в Румъния с подобни разкрития са наложени многомилионни глоби за картел на пазара на горива. 

Решението на КЗК оттук нататък самите компании да санкционират свои служители, които влизат в контакт с други компании, показва несериозен подход от страна на КЗК, коментира Димитров. За него това е метод, който „няма как да сработи и по-скоро показва добро чувство за хумор“.

Последни новини
Още от Графика на деня