БВП на САЩ коригиран нагоре

Оценката за американския БВП за последното тримесечие на 2016 беШЕ коригирана с оглед на силните потребителски разходи

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Икономическият растеж на САЩ през четвъртото тримесечие се е забавил по-слабо, отколкото сочеха предишните данни на фона на силни потребителски разходи, като в същото време се отчита и ръст на вноса, пише Investor.bg.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил с годишен темп от 2,1% вместо с 1,9%, както сочеше предишната оценка, съобщи Министерството на търговията в четвъртък в третата си оценка за БВП за периода. Има сигнали, че активността е станала още по-умерена в началото на 2017 г.

Правителството заяви още, че корпоративните печалби след данъците и корекции на оценките на инвентара и капиталовото потребление са се увеличили с годишен темп от 2,3% през четвъртото тримесечие след растеж от 6,7% през предишните три месеца.

Предвид доближаването на пазара на труда до пълна заетост данните, които показват забавяне на растежа, вероятно подценяват здравето на икономиката. БВП често е по-слаб през първото тримесечие заради проблеми с изчисляването, за които правителството призна и се опитва да реши.

Слабото представяне на икономиката представлява предизвикателство за президента Доналд Тръмп, който обеща да засили годишния икономически растеж до 4%, като намали данъците, повиши разходите за инфраструктура и намали регулации. Засега администрацията на Тръмп не е представила допълнителна информация по икономическите политики.

Последни новини
Още от Графика на деня