Бизнесът с прогнози за поскъпване на храните заради газа

Икономистите потвърждават, че разходите на бизнеса ще растат, но невинаги най-добрият вариант е да ги компенсират с цените на дребно

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Производители на храни очакват повишаване на разходите за производство и поскъпване на крайната продукция, пише Investor.bg

Заради поскъпването на природния газ с около 30% от 1 април цените на парното и на топлата вода ще се повишат, а производители на различни хранителни продукти очакват разходите им да нараснат и да вдигнат цените.

„10% от стойността на всяка една наша закуска е енергия. Ние сме просто зависими от енергията”, обясни Димитър Бешиков, който е управител на пекарна. Сметките му показват, че ако природният газ поскъпне с 30%, цената на хляба може да скочи с 15 стотинки. Той е убеден, че брашното и транспортът също ще поскъпнат, а това задължително ще донесе увеличение на цените към крайния потребител.

Още по-сериозен удар очакват производителите на зеленчуци. „Нашите разходи за отопление представляват от 50 до 70% от стойността на нашия продукт, тъй като използваме предимно газ, за да произвеждаме нашите продукти. Около 100 млн. куб. м за годината използват всичките оранжерии в България, които се отопляват на газ”, обясни Атанас Кунчев от Асоциацията на оранжерийните производители. 

Последни новини
Още от Графика на деня