САЩ и Китай остават най-големите търговски партньори на ЕС

След значителен и почти непрекъснат спад до 2011 делът на САЩ в общата търговия на стоки на ЕС е започнал да се увеличава отново

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

САЩ и Китай продължават да бъдат двата основни търговски партньора на Европейския съюз и през 2016. Това сочат последните данни Евростат за търговията на съюза, цитирани от Investor.bg.

Търговията на ЕС със САЩ възлиза на €610 млрд. от общата търговия на стоки на ЕС, а с Китай – на €515 млрд.

Двете страни задминават сериозно следващите основни търговски партньори на съюза. На трето място се нарежда Швейцария (264 млрд. евро, или 7,6%). Въпреки санкциите, които ЕС наложи на Русия заради анексирането на Крим, страната продължава да е силен търговски партньор, заемайки 4-та позиция с търговия на стоки за 191 млрд. евро. На пето място пък се нарежда Турция със €145 млрд.

Според Евростат обаче тенденциите, наблюдавани през последните години, са много различни за водещите търговски партньори на ЕС. След значителен и почти непрекъснат спад до 2011 делът на САЩ в общата търговия на стоки на ЕС е започнал да се увеличава отново, достигайки почти 18-процентов дял през миналата година.

Последни новини
Още от Графика на деня