С.Арабия да не може да купува оръжие от ЕС, призова белгийският вицепремиер

Съветът на ЕС трябва да постигне единодушие, за да се въведе това

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Белгийският вицепремиер Александер де Кро предложи да бъде прекратена продажбата на оръжие за Саудитска Арабия и потвърди, че най-добре би било да бъде наложено оръжейно ембарго на ЕС срещу Рияд, съобщиха белгийски медии, цитирани от Investor.bg.

Де Кро отбеляза, че 60 на сто от оръжията, произвеждани в белгийската област Валония, биват изнасяни за Саудитска Арабия. Валонският оръжеен комплекс осигурява работа на 15 хиляди семейства и е основна част от местната икономика.

В отговор валонският министър-председател (с ранг на областен управител) Пол Мание заяви, че за да бъде прекратен оръжейният износ към Рияд, е необходимо Белгия да напусне международната коалиция срещу терористите от ИДИЛ. Мание, който е председател на валонските социалисти, отбеляза, че белгийската област Фландрия също снабдява саудитците с изделия с двойно предназначение.

По официални данни Саудитска Арабия е най-големият вносител на оръжие в света, а Белгия е най-големият европейски износител на военно леко стрелково въоръжение. Годишно белгийските оръжейници печелят около един милиард евро.

Призивът на Де Кро е свързан с това, че Рияд изнася повторно към Йемен внесените от Европа оръжия, за да снабдява поддръжниците на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади в продължаващата вече втора година гражданска война. Президентът Хади не е признат от шиитските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран. 

Последни новини
Още от Графика на деня