ЕС блокира сливането на LSE и Deutsche Boerse

Двете групи са отказали да изпълнят всичките искания, с които да снемат опасенията за концентрация на пазара на клиринг с фиксирана доходност

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Брюксел блокира в сряда сливането между лондонската фондова борса London Stock Exchange Group и германската Deutsche Boerse, налагайки вето върху съюз, разбалансиран от вота за Brexit, само часове преди Великобритания да представи на Европейския съюз писмото, с което официално стартира раздялата, съобщава Financial Times, цитирана от Investor.bg.

Еврокомисарят по защита на конкуренцията Маргрете Вестагер прекрати третия опит през последните 17 години за създаването на англо-германска борса, след като двете групи са отказали да изпълнят исканията ѝ, с които да премахнат опасенията за концентрация на пазара на клиринг с фиксирана доходност.

Официалното спиране, което до голяма степен бе очаквано, слага край на 15-месечните усилия на борсите да създадат европейски лидер, който според главните изпълнителни директори щеше да се конкурира с американските и азиатските си съперници.

Вестагер заяви, че сделката би създала „реален монопол във важна област на инструментите с фиксирана доходност“. Европейската комисия каза още, че сделката би премахнала конкуренцията за търговия с деривати на индивидуални акции в Европа.

Още от началото двете компании знаеха, че ще бъде трудно да насочат сливането към преодоляване на политическия натиск и оплаквания от търговските конкуренти. Новата борса щеше да се превърне в най-голямата в света по обща печалба, най-голямата по вписани акции и щеше да контролира повече търговия с деривати, отколкото всеки друг пазар в света.

 

Последни новини
Още от Графика на деня