Русия и Иран потвърдиха за сделката на ОПЕК

Споразумението спомага за балансиране на петролните пазари и поддържа инвестиционната привлекателност на петролната индустрия

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Руският президент Владимир Путин и неговият ирански колега Хасан Рухани са одобрили договорката на страните от ОПЕК и държавите, добиващи петрол, но нечленуващи в организацията, за ограничаване на добива. Това става ясно от прессъобщение на сайта на Кремъл, цитирано от Investor.bg.

Двамата държавни глави разговаряха в рамките на визитата на иранския президент в Москва. Енергетиката беше една от основните теми на срещата между тях.

След срещата двамата коментираха, че споразумението в ОПЕК спомага за балансирането на търсенето и предлагането на петролните пазари в приемлив ценови диапазон. То подкрепя и инвестиционната привлекателност на петролната индустрия.

Рухани и Путин са дискутирали и още една енергийна тема с приоритет - сътрудничеството между Русия и Иран в областта на ядрената енергетика. Руската "Росатом" реализира плановете на Техеран за изграждане на още два блока в АЕЦ "Бушер".

Двете страни са се договорили и за съвместни действия в петролно-газовата сфера, основно що се отнася до реализацията на съвместни проекти на територията на Иран - проучвания и добив на суровини, както и обмен на технологии, става ясно от съобщението на Кремъл.

Последни новини
Още от Графика на деня