Оправдано ли е покачването на газа с 30% след 1 април

Тенденцията на международните пазари е всъщност към понижаване от началото на 2017

Процентните ръстове от началото на 2016 на американския газ (в бяло) петролът сорт Брент (във виолетово) и руския газ на германската граница (в зелено) Източник: Bloomberg Terminal Процентните ръстове от началото на 2016 на американския газ (в бяло) петролът сорт Брент (във виолетово) и руския газ на германската граница (в зелено) Източник: Bloomberg Terminal

КЕВР планира да увеличи цената на природния газ за битовите потребители в България с 30%, считано от 1 април. Регулаторът се позовава на значителните ръстове, които въглеводородите отбелязаха от последната корекция през октомври 2015. 

И наистина - на графиката си личи как след отбелязаното дъно в началото на 2016 цената на газа в САЩ (в бяло) и Брента (във виолетово) бележат значително възстановяване. Но то се дължи основно на изключително ниските нива, от които суровините са тръгнали. 

Все пак това възстановаване отприщи втората шистова революция в САЩ, на което се дължи и драматичното понижение на американския газ през 2017. Надеждите са, че след няколко месеца това отново ще натежи на цените и ще направи повишението от КЕВР ненужно.

Но, ако се върнем малко по-близко до България, и си дадем сметка, че ние си набавяме газа основно от Русия, то трябва да сравняваме ябълки с ябълки. Затова ще е уместно да погледнем към страна с по-подобна на българската енергийна конюнктура - Германия. 

Цената на руския газ на германската граница (в зелено) бележи значителни ръстове за последните 6 месеца. Те някак си се движат в противоположен на световните тенденции тренд.

Ако това наистина натежава повече на решението на КЕВР за повишаване на цената за битовите потребители, то дава още една добра причина призивите за енергийна диверсификация в България да се увеличат. 

Не трябва да се забравя, че цената на руския газ като цяло зависи почти изцяло от цените на петрола, които, ако няма да се намалят в течение на следващите 6 месеца заради компенсиращите ОПЕК американски излишъци, то трудно биха могли да нарастват. 

Последни новини
Още от Графика на деня