ETF-ът на SOFIX с рекордни вложения и тегления

На 16 март бяха записани рекордните 1,86 млн. дяла, а 8 дни по-късно имаше рекордно теглене на 550 хил. дяла

Ключовите технически показатели на търговията на Expact Bulgaria SOFIX UCITS EFT Източник: Bloomberg Terminal Ключовите технически показатели на търговията на Expact Bulgaria SOFIX UCITS EFT Източник: Bloomberg Terminal

Рекордно големи вложения и тегления от Expat SOFIX ETF се случват през последните дни. Първо на 16 март бе регистрирано записване на 1,86 млн. дяла (около 2,2 млн. лв., което е рекорд от 7 ноември 2016 насам), а в следващите дни до 24 март бяха записани общо 2,53 млн. дяла за около 3 млн. лв, пише Investor.bg.

На 24 март обаче имаше и рекордно теглене - на 550 млн. дяла за около 650 хил. лв.

От 20 февруари насам са записани нови 3,56 млн. дяла, а са изтеглени (върнати на фонда, тоест инвеститорите са си изтеглили парите) 990 хил. дяла. Нетният ефект възлиза на плюс 2,57 млн. дяла, или около 3 млн. лв. при последната нетна стойност на активите на един дял от 1,1886 лв.

Към момента нетният размер на активите на фонда възлиза на около 30,2 млн. лв. чрез 25,35 млн. дяла.

Интересно е, че на 16 март, когато е голямото записване на 1,86 млн. дяла, оборотът с компаниите от SOFIX на БФБ-София е за едва 450 хил. лв., а на 24 март, когато е голямото теглене за 0,55 млн. дяла, оборотът с компаниите от SOFIX на БФБ-София възлиза на едва 395 хил. лв.

Така се оказва, че Expat SOFIX ETF е по-ликвиден в тези дни на своя първичен пазар, отколкото е ликвидността на базовия актив – компаниите в SOFIX. Именно това е и смисълът на подобни структурирани продукти - да имат собствена ликвидност, надвишаваща в някои моменти тази на базовия актив.

Бел.ред: Графиката се изкарва с комбинацията в терминала на Bloomberg, след предварително въвеждане на профила на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF Equity. 

Последни новини
Още от Графика на деня