Бразилският износ на месо се срина след скандал със стари храни

Престъпна групировка прикривала с химикали развалените продукти и ги е продавала

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Мащабен скандал с храни с изтекъл срок на годност срина бразилския износ на месо. Заради разследването на местни производители дневният обем на експорта на месо и месни продукти от Бразилия се е свил почти с 19%, съобщава Investor.bg, като се позова на бразилското министерство на развитието, промишлеността и външната търговия.

По информация на министерството в седмицата преди скандала страната е изнесла месо и месни продукти за $294,8 млн. След оповестяването на детайли по разследването експортът пада до 252,7 млн. долара. Средният дневен износ се е свил от $62,2 млн. до $50,5 млн., което представлява спад от 18,8%.

На 17 март бразилската полиция арестува над 30 участници в мащабна престъпна групировка, която се е занимавала с продажбата на хранителни продукти с изтекъл срок на годност. В мащабната спецоперация са участвали над 1000 служители на реда.

Разследването е продължило повече от две години и е обхванало големи бразилски компании за производство на месни продукти, които реализирали продукцията си в страната и в чужбина.

Следствието твърди, че групировката работела с представители на контролните органи на агроминистерството, които срещу подкуп издавали сертификати за качество без да проверяват стоките. Според полицията са използваии киселина и други химикали, за да се подобри външния вид на месото и да се скрият дефектите, характерни за развалената храна.

Последни новини
Още от Графика на деня