Пазарите не харесаха резултатите от изборите

Несигурността около сформирането на кабинет оскъпява обслужването на българския дълг

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Доверието в България се понижава в рамките на първия ден след предсрочните парламентарни избори. След като първоначално спадна, доходността по българските 10-годишни ДЦК се повиши, макар и минимално, с 1,4 базисни пункта. 

Запазването на първото място на ГЕРБ като най-голяма политическа сила беше елементът, който разсея съмненията около затъването на страната в хаос след изборите. Възходът на БСП и евентуалното приемане на по-левите й политики внесе значителна доза безспокойство на пазарите в дните преди изборите. 

На фона на това оставката на Радан Кънев като председател на ДСБ прави неясно бъдещето на дясното в България. Същевременно влизането на ВОЛЯ на бизнесменът Веселин Марешки и задава твърде много неизвестни на фона на неговата липса на предишен сериозен политически опит. Патриотите от друга страна и преди са се разигравали с леви и популистки послания.

Посоката на движение на доходността по българския дълг ще се определи от това колко бързо ще може да се състави управляваща коалиция. На пръв поглед присъствието на толкова много противоречащи си елементи в НС може да направи това не лека задача. 

Последни новини
Още от Графика на деня