Германският бизнес климат на 6-годишен връх

Икономиката се намира в златна епоха, въпреки политическите предизвикателства, коментира икономист

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Настроението сред мениджърите в Германия се подобрява значително през март.

Индексът за бизнес климата Ifo се покачва от 111,1 пункта до 112,3 пункта, става ясно от месечната анкета на мюнхенския институт сред 7 хил. мениджъри, цитирана от Investor.bg. Това е най-високото равнище от юли 2011. Ръстът е изненадващ, защото анкетирани от Dow Jones Newswires икономисти очакваха стабилна стойност от 111 пункта.

„Ръстът се ускорява“, коментира президентът на Ifo Клеменс Фюст. Това е най-важният германски конюнктурен параметър и се счита за надежден индикатор за развитието за следващите шест месеца. 

Настроението се подобрява особено в зависещата от износа индустрия. „Причина за добрите тенденции е повишаващото се отново търсене“, пояснява Фюст. В търговията на дребно също има ръст, а индексът за търговията на едро отчита лек спад. В строителния сектор барометърът се повишава до най-високото си ниво от 1991 насам.

„Въпреки политическите предизвикателства изглежда, че икономиката се намира в златна епоха“, коментира и главният икономист на VP Bank Томас Гицел. По думите му и за тази година за Германия се очертава солиден икономически растеж. 

Последни новини
Още от Графика на деня